The Weekly Collection #5

The Weekly Collection #5



Τι συμβαίνει στην πόλη. Τι θα συμβεί σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρο & μουσικές σκηνές, που θέλεις να είσαι εκεί. 

Τι σημαίνει «καλή χρονιά»; Είναι πολλές οι φορές που έχουμε όλοι αναρωτηθεί. Καλή χρονιά είναι σίγουρα εκείνη που έχει από λίγες έως ελάχιστες επισκέψεις στο γιατρό. Ακόμη πιο σίγουρα, καλή χρονιά είναι εκείνη που γεμίζει τις περισσότερες στιγμές μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Καλή χρονιά είναι τα δύο προηγούμενα συν τις εμπειρίες, τις ανακαλύψεις, τα σημαντικά events που θα ζήσουμε και θα μοιραστούμε. 

Το 2022 για πολλούς ήταν μία δύσκολη χρονιά. Μια χρονιά με κούραση, απώλειες, φόβο. Για όλους μας όμως -όπως συμβαίνει με κάθε χρονιά για διαφορετικό λόγο- ήταν διδακτικό. Μας έμαθε να εκτιμάμε περισσότερο την ελευθερία. Μας έμαθε να αγαπάμε περισσότερο την απλότητα. Μας έμαθε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην είναι καλά. Αλλά και να είναι. 

Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει για τα καλά η χρονιά που κατάφερε να ανταγωνιστεί επάξια το 2020, συγκεντρώσαμε ιδέες για τα μέρη που μπορείς να επισκεφθείς και να νιώσεις καλά.  


Η πιο old time classic πίτσα της πόλης: Flower  

Πού: Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη

Πότε: Κάθε μέρα από τις 8.30 μέχρι τις 00.30

Και στα Social; Facebook | Instagram

Γιατί: Γιατί αυτή η πλατεία θα ήταν μία άλλη αν αυτό το φανταστικό «λουλούδι» δεν ήταν εκεί. Γιατί κάθε φορά που περνάμε από αυτό το cute -και οριακά πολύ ρομαντικό- σημείο δίπλα στο συντριβάνι με τα τραπεζάκια, τα φωτάκια, την ουρά που περιμένει υπομονετικά να καθίσει, η μυρωδιά μας σπάει τόσο τη μύτη που μπορεί να μην ήμασταν για να τρώμε πίτσα αλλά guess what, φάγαμε. Σημείο συνάντησης πολλών καλλιτεχνών ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες αλλά και στέκι για παρέες κάθε ηλικίας, το Flower κυριολεκτικά μεγαλώνει γενιές και γενιές πίτσα lovers στην πόλη.     

Τι παραγγέλνω; Το Flower είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που όλες οι πίτσες έχουν κάτι να σου πουν. Ακόμα και η margherita (η οποία τα σπάει). Αν σου αρέσει η τρούφα, αλήθεια, αλήθεια, αλήθεια πρέπει να παραγγείλεις την Tartufata με το καπνιστό τυρί και τη λεπτή ζύμη που σε κάνει να μπορείς να φας όλα τα κομμάτια σε 5 μόλις λεπτά και το στομάχι σου να σου δίνει αβάντα να φας κι άλλο. Οπωσδήποτε επίσης, πρέπει να δοκιμάσεις μία από τις deep dish pizzas με ωριμασμένη ζύμη ψημένη σε ταψί με ελαιόλαδο. Η Di Stefano είναι μία δυνατή επιλογή για αυτό το είδος. Από σαλάτες, η salmon είναι μία από τις αγαπημένες μου (κυρίως για το έντονο λεμόνι της) αλλά εννοείται ότι μία caprese είναι πάντα μια καλή επιλογή. 

Extra tip: Κράτα χώρο για γλυκό και συγκεκριμένα για την πίτσα Biscotino ή το υπέρτατο calzone Nutella. 


Στον Αντώνη Σελέκο θα φας το πιο αξεπέραστο Panettone της πόλης, το myPanetoni 

Πού: Εριφύλης 2, Παγκράτι

Πότε: Κάθε μέρα από τις 16.00 - 19.00 (τα γλυκά γίνονται με παραγγελία διαδικτυακά ή τηλεφωνικά στο 2107248888)

Και στα Social; Facebook | Instagram

Γιατί: Αρχικά γιατί βάζω στοίχημα ότι η γεύση σου δεν έχει ξανασυναντήσει αυτό το ζυμάρι που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα. Δεύτερον γιατί ο Αντώνης έχει στο βιογραφικό του το: «pastry chef στο Funky Gourmet. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλοντας και μη, τα γλυκά του ανήκουν -και δικαίως- στην haute cuisine. 

Έτσι για αλλαγή και αφού γράψω ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε οι παραγγελίες για τα πανετόνε της χρονιάς έχουν κλείσει (ωστόσο κάνε μια βόλτα από εκεί ή πάρε ένα τηλέφωνο ποτέ δεν ξέρεις) θα αφήσω τον ίδιο τον Αντώνη να μας μιλήσει για τη δημιουργία του Antonis Selekos Conceptual Desserts: «Με το πανετόνε ξεκινήσαμε τελείως τυχαία στην Αστυπάλαια. Ένας φίλος πέταξε την ιδέα κι έτσι το ξεκίνησα δοκιμαστικά. Ήμασταν μέσα στην καραντίνα. Δοκίμασα ένα, δοκίμασα δεύτερο, ε το τρίτο το πήγα στην Γεωργιάννα Χιλιαδάκη. Η αντίδρασή της ήταν “ρε συ, αυτό είναι πολύ νόστιμο”. Δεν είχα ανοίξει Instagram, οπότε το ανέβασε εκείνη στα social της - έγινε χαμός. Ήμουν τότε σε ένα εργαστήριο στα Σεπόλια και είπα αν φτιάξω 100 θα είμαι χαρούμενος. Τελικά, έφτιαξα 700. Έγινε ένας χαμός. Βγαίναμε έξω οι ίδιοι στον κόσμο και δίναμε τα πανετόνε σπάζοντας έτσι το στερεότυπο ότι ο σεφ είναι μόνος του στριμμένος και εκνευρισμένος σε μια κουζίνα. Εν τέλει, όλο αυτό με κυνηγούσε». Τον κυνηγούσε. Τον κυνηγούσε ώσπου τον βρήκε στην Αντίπαρο όπου ο Περικλής Κοσκινάς από το «Cookouvaya» του πρότεινε το μαγαζί στο οποίο βρίσκεται τώρα. «Ήρθαμε λοιπόν εδώ με τη συνέταιρο την Άννα Διονυσιάδου και μας άρεσε και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα χώρο που θα ετοιμάζει γλυκά εκείνη τη στιγμή, όσο δηλαδή εμείς μιλάμε θα μπορούσαμε να ετοιμάζαμε ένα τιραμισού ή ένα πανετόνε (όλο το χρόνο) και να το φάμε φρεσκότατο. Δεν έχουμε βιτρίνες. Μέχρι τώρα έχουμε γνωρίσει πολλές επιτυχίες και πολλές αποτυχίες». Αλλά οι αποτυχίες κατέληγαν σε μία κουζίνα που μαγειρεύουν για τους άστεγους. «Είναι η στιγμή που λες “απέτυχα” αλλά μπορώ να παίξω κάπου αλλού». Με αυτόν τον υπέροχο τρόπο, δεν πετάνε τίποτα. 

Για το πανετόνε όμως, πες μας, για το πανετόνε: «Είναι 100% προζυμένιο και έχεις περίπου 3 ημέρες για να το καταναλώσεις». Αν αυτές περάσουν (που αποκλείεται να αντέξεις να μην το φας) τότε και η τοστιέρα είναι μια καλή λύση. Σε κάθε περίπτωση: «Το κόβουμε στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι και μετά μεριδοποιούμε. Μετά πρέπει να μπει σε ένα box ή να κλειστεί σε μια νάιλον σακούλα για να αντέξει μια χαρά. Να παίξουμε λίγο μαζί του μέχρι να το βρούμε». 

Κι έτσι για κλείσιμο: «Είμαι σίγουρος ότι έχεις φάει κάποιο νόστιμο πανετόνε, με ενδιαφέρει όταν φας αυτό το πανετόνε να καταλαβαίνεις ότι είναι δικό μου». Επιβεβαιώνω, το καταλαβαίνεις από την πρώτη μπουκιά.


Η παράσταση που δε βλέπουμε συχνά (έως και καθόλου): Pomona των Θωμά Μοσχόπουλου και Sigurdur F3 

Πού: Στο Θέατρο Πόρτα

Πότε: Πέμπτη έως Σάββατο 21:00 και Κυριακή 19:00 – επιπλέον παραστάσεις: Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (21:00)

Γιατί: Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι ο Θωμάς Μοσχόπουλος που επιμελείται τη σκηνοθεσία μαζί με τον Ισλανδό conceptual artist και ενεργό μέλος της κουλτούρας των RPG, Sigurdur F3, είναι ένας από τους σκηνοθέτες που από τις ένδοξες εποχές του θρυλικού Θεάτρου Αμόρε μέχρι σήμερα, δεν έχει σταματήσει να γνωρίζει στο κοινό κείμενα που αξίζουν την προσοχή του. Ωστόσο, στο Pomona του Alistair McDowall δεν είναι ακριβώς (ή μόνο) το κείμενο που θα σε κρατήσει. Ο σουρεαλισμός του πράγματος σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνείες όλων των συντελεστών είναι. Μία κινηματογραφικά στημένη παράσταση που θέλει να σε ξεβολέψει από όλα όσα έχεις δει μέχρι τώρα.   

Πού κλείνω: POMONA | Εισιτήρια online! | Viva.gr


Το μιούζικαλ που - δικαίως- το πάει από παράταση σε παράταση: Σπιρτόκουτο, the Musical των Γιάννη Νιάρρου και Αλέξανδρου Λιβιτσάνου

Πού: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Πότε: Τετάρτη-Κυριακή (μέχρι τις 22/01)

Γιατί: Γιατί πρέπει επιτέλους να μάθουμε «Τι θα κάνεις με τη Λίντα Βαγγέλη». Γιατί ο Γιάννης Νιάρρος (σε στίχους και σκηνοθεσία) και ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (στη μουσική) πήραν το πάλαι ποτέ θρυλικό «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη και το εξέλιξαν όσο πιο σωστά και φανταστικά μπορούσαν. Γιατί μέσα σε 120 περίπου λεπτά, πιάνεις τον εαυτό σου να γελάει αβίαστα και να τραγουδάει άριες χωρίς να καταλαβαίνει τι και πώς με ατάκες της καθημερινότητας. Γιατί πρόκειται για ένα αριστούργημα πολέμου σε τέσσερις τοίχους που καυτηριάζει και σχολιάζει τόσο σωστά την πραγματικότητα που αξίζει το χειροκρότημα.  

Tip: Πριν πας δες την ταινία, υπάρχει ελεύθερα στο Youtube

Tip no2: Ζήστο σωστά, πάρε το ποτό σου πριν μπεις στην αίθουσα. Επιτρέπεται. 

Πού κλείνω; Show Event Info (onassis.org)

Η παράσταση επιτρέπεται μόνο σε ενηλίκους.


Το bar που είναι τόσο pop που δεν έχει(ς) στοπ: Babushka

Πού: Βυζαντίου 7, Κουκάκι

Πότε: Από τις 19.00 μέχρι αργά

Και στα Social; Instagram | Facebook

Γιατί; Οι φαν του θρυλικού πλέον 7 Jokers θα το κάνουν απλά και μόνο για να ξαναδούν την εμβληματική φιγούρα της Φιλιώς Κορόγλου στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το νέο της εγχείρημα μαζί με τον Ιωακείμ Σιδηρόπουλο. Οι πιστοί της σωστής μπάρας -με όλη την έννοια της λέξης- θα αγαπήσουν το νέο απόκτημα του Κουκακίου και θα το κάνουν στέκι τους ώσπου να πεις: Babushka. Όλοι οι υπόλοιποι (δεν έμειναν και πολλοί) θα απολαύσουν το ποτό τους σε έναν χώρο pop και φρέσκο που άνοιξε και περιμένει πώς και πώς να δει τους θαμώνες του να περνούν καλά. 

Extra tip: Αν θέλεις έτσι λίγο να ρίξεις τους τόνους και να μπεις σε mood Babushka κάνε ένα scroll στα φανταστικά σκίτσα που ανεβάζουν στο Facebook. 


Η έκθεση που άνοιξε και μας περιμένει: Modern Love

Πού: ΕΜΣΤ

Πότε: Τρίτη-Παρασκευή 11.00-19.00 & Σάββατο 11.00-15.00

Μέχρι πότε: 28/05/23

Και στα Social; Instagram | Facebook

Γιατί: 24 καλλιτέχνες. 14 χώρες. Το Modern Love ή αλλιώς «H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας» είναι η επόμενη μεγάλη ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ και έρχεται για να μας μιλήσει για την ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο, για την επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και στη σχέση τους με την εργασία, το σώμα και το λόγο. Σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, το Modern Love θέλει να εκφράσει την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κοινωνικά δίκτυα, επικοινωνία, συναισθήματα. Πώς η διαπλοκή της πραγματικότητας, του εικονικού και της φαντασίας, δημιουργεί πολύπλοκες ψυχολογικές και διαπροσωπικές καταστάσεις και εμπλοκές. Το Modern Love είναι μια έκθεση για την ενσώματη εμπειρία του ψηφιακού και την ασώματη εμπειρία της εγγύτητας στη σημερινή εποχή, μετά την πανδημία, στα χρόνια των ψυχρών οικειοτήτων. 

Πού κλείνω: Μπορείς να προμηθευτείς το εισιτήριό σου στο ταμείο του μουσείου (Κανονικό εισιτήριο: 8€ και μειωμένο 4€)


Η ταινία που περιμέναμε: Avatar: The Way of Water 

Στους κινηματογράφους της πόλης

Πότε: Όλη την εβδομάδα

Γιατί: Το πρώτο Avatar τερμάτισε ως η ταινία με τις καλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών. Αν κάνουμε ένα tour στην πορεία του, τότε όχι άδικα, θα λέγαμε ότι ο James Cameron έχει μάλλον το άγγιγμα του Μίδα αφού ό,τι πιάνει γίνεται και πρακτικά χρυσός. Εν προκειμένω, ένας σκούρος μπλε χρυσός που ξαναέρχεται για να κάνει τα Χριστούγεννα όσο πιο φαντασιακά γίνεται. Θεαματικό και άρτιο τεχνικά, το Avatar έρχεται 13 χρόνια μετά για να κερδίσει τον εαυτό του. Θα τα καταφέρει;


Till, next time: Να δίνεις σημασία σε αυτά που θέλεις να θυμάσαι και τις επόμενες χρονιές.

Καλή χρονιά!


Nidodileda - "In Medias Res"

Nidodileda - "In Medias Res"

Charles-Henry Bédué. Φωτογράφος

Charles-Henry Bédué. Φωτογράφος