The Weekly Collection #19

The Weekly Collection #19

GREEK | ENGLISH


Τι συμβαίνει στην πόλη. Τι θα συμβεί σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρο & μουσικές σκηνές, που θέλεις να είσαι εκεί.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην τύχη και την τυχαιότητα. Ποια είναι εκείνη η διαφορετική συνθήκη που μπορεί να βρεθείς σε ένα μέρος που θα σου προκαλέσει ένα δυνατό συναίσθημα από το πουθενά; Είμαστε οι επιλογές μας. Κι αυτές οι επιλογές μπορεί να είναι ταυτόχρονα τυχαίες και τυχερές. Μπορεί όμως να είναι κι απλώς τυχαίες. Κι έτσι, εκείνο το Σάββατο που έλεγες να καθίσεις μέσα να αποφάσισες να πας στο «Koyaanisqatsi». Να δεις το κατάμεστο Ηρώδειο να αποθεώνει -δικαίως- τον Philip Glass και τους μουσικούς του και να συνειδητοποιήσεις πόσο αναλώσιμοι είμαστε. Και πόσο γρήγορα τρέχουμε. Και πόσο τυχαία και από τύχη, ζούμε. Ζούμε καταστάσεις όπως αυτή η παράσταση του Ηρωδείου. Ζούμε στιγμές που την επομένη και την παραεπομένη θα θυμόμαστε και θα χαμογελάμε. Ή θα νιώθουμε στο στήθος εκείνη την αναταραχή που δεν θυμίζει μπαμπούλα αλλά αγαλλίαση.

Από σκληρή τυχαιότητα ένα Σάββατο το αμέσως επόμενο Σάββατο, ξυπνήσαμε σε μία χώρα που δεν βομβαρδίζεται. Από τύχη είμαστε εδώ σήμερα να προσπαθούμε για μία ακόμη φορά να βρούμε τρόπους όχι να καταπιούμε αυτό που συμβαίνει γύρω μας αλλά, να προσπαθήσουμε κάπως να υπάρξουμε μέσα σε αυτό. Αποδεχόμενοι, αποδεχόμενες, αποδεχόμεν@ ότι έχουμε μόνο στιγμές να διαχειριστούμε και να διαφυλάξουμε. Κι αυτές οι στιγμές, φέρουν το βάρος της ύπαρξής τους και του άγχους αν θα είναι ή όχι καλές. Γιατί ναι, όσο αυτή η δυστοπική πραγματικότητα γίνεται καθημερινότητά μας, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλες κακές στιγμές.

Σε αυτό το σημείο όμως και στην προσπάθεια να εντοπίσω στηριζόμενη σε μία δική μου τυχαιότητα ότι οι παρακάτω προτάσεις έχουν πολλές πιθανότητες να σε οδηγήσουν σε καλές στιγμές, θα ήθελα να πω ότι είναι ίσως πια, πρέπει να βάλουμε και στο παιχνίδι τις απλές στιγμές. Αυτές που δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές. Αυτές που απλά, μας αφήνουν να υπάρχουμε. Να εισπνέουμε και να εκπνέουμε.

Και με αυτήν την πάσα, πάμε να φάμε, να πιούμε, να χορέψουμε, να παρακολουθήσουμε, να χειροκροτήσουμε τη ζωή που ακόμα υπάρχει. Και είμαστε πραγματικά τυχεροί γι αυτό το δεδομένο που μόνο δεδομένο δεν είναι.


Στο Tanpopo, το ράμεν είναι από άλλο πλανήτη

Πού: Αριστείδου 1, Αθήνα

Πότε: Δευτέρα με Σάββατο 18.00 - 11.30

Και στα Social; Instagram | Facebook

Γιατί: Γιατί αν και το ίδιο δε δηλώνει αμιγώς ραμενάδικο, στα τραπέζια (και το take away) του θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο λαχταριστά ράμεν που έχεις δοκιμάσει -τουλάχιστον, στην Ελλάδα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το Tanpopo έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του Γιούζο Ιτάμι που αυτοαποκαλείται ως «ramen western» (μετά τα spaghetti western, καιρός ήταν) και είναι μία κωμωδία του 1986 όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Ο χώρος του, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις να δεις σε ένα ευρωπαϊκό ραμενάδικο. Απλός και χαλαρός. Συνεχίζουμε με το μενού το οποίο είναι μικρό αλλά θαυματουργό. Ας ξεκινήσουμε με τα καταπληκτικά dumplings γαρίδας τα οποία στο μενού θα τα βρεις ως gyoza και το μαγιάτικο tataki που μπαίνει ίσως στα πιο δυνατά πιάτα που έχω δοκιμάσει το τελευταίο διάστημα. Το τηγανητό κοτόπουλο είναι επίσης από τα Best sellers του μαγαζιού που έχεις μόλις καθίσει.

Ναι αλλά από ράμεν; Φυσικά και θα πάρεις ράμεν. Δηλαδή, μην κάνεις κανένα τέτοιο αστείο. Οι επιλογές σου είναι οι εξής: ζωμός (κρέατος, ψαριού ή λαχανικών), noodles με βάση το σιτάρι, tare (δηλαδή η σάλτσα που θα συνοδέψει το ράμεν σου), αρωματικό λάδι (ζωικό ή φυτικό) και τέλος, τα toppings. Επειδή το μενού αλλάζει, αν βρεις το ράμεν με το χταπόδι, βάλτου τικ στο χαρτάκι που θα σου δώσουν για να παραγγείλεις. Απλά, κάντο.

Κάτι τελευταίο: Αν είσαι της μπύρας, διάλεξε μία ιαπωνική για να συνοδεύσει το φαγητό σου. Έχεις επιλογές!


Η περιοδική έκθεση που μόλις ξεκίνησε: «Συμβιωτικά»

Πού: ΕΜΣΤ

Πότε: Μέχρι 26 Νοεμβρίου

Γιατί: Η επιμελητική ομάδα miss dialectic ήταν η ομάδα που επιλέχθηκε μέσα από τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης του Εθνικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για την υποβολή προτάσεων επιμέλειας ομαδικής έκθεσης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αφήγημα για τη συνύπαρξη, το οποίο εστιάζει στη διαδικασία επικοινωνίας μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές θηλυκοτήτων στην τέχνη, ορίζει τον νοηματικό πυρήνα του πρότζεκτ, το οποίο αποτελείται από μια ομαδική έκθεση, πλαισιωμένη από ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων δράσεων.

Η χρήση του κάναβου, δηλαδή του πλέγματος, ως δομικού συστατικού του έργου των εικαστικών της έκθεσης, λειτουργεί ενοποιητικά, ορίζοντας έναν κυριολεκτικό, ή ακόμα και νοητό, χώρο, μέσα στον οποίο οι έννοιες της ισορροπίας, της σειραϊκότητας, της επανάληψης, της αλληλουχίας και της, εν δυνάμει, απελευθέρωσης και επέκτασης στον πραγματικό και στον δημόσιο χώρο, επιβάλλονται δυναμικά.

Δίνοντας έμφαση στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσα από θραυσματικές εικόνες και κώδικες, με ένα εκτεταμένο φάσμα καλλιτεχνικών μέσων, τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση Συμβιωτικά, δημιουργούν χώρο και ρυθμό, γίνονται ποιητικές χειρονομίες και στοχασμοί για τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και για την ίδια την ιστορία της τέχνης και υφαίνουν το δικό τους αφήγημα για τις θηλυκότητες στην τέχνη, «σ’ ένα δικό τους δωμάτιο» (Βιρτζίνια Γουλφ).

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρία Βαρελά, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Καρολίνα Κρασούλη, Χριστίνα Μήτρεντσε, Μπία Ντάβου, Ναυσικά Πάστρα, Χρύσα, Phantom Investigations [Ινώ Βαρβαρίτη Γιάννης Δελαγραμμάτικας]

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 11.00 – 19.00, Πέμπτη, 11.00- 22.00

Πού κλείνω εισιτήριο; Στο ταμείο του Μουσείου


Η συναυλία που θα μας κάνει να χορέψουμε: Boogie Belgique   

Πού: Piraeus Club Academy

Πότε: 3 Νοεμβρίου

Γιατί: Γιατί τα παιδιά θέλουν χορό που λέει και ο Παν Παν. Οι Boogie Belgique είναι η -όχι και τόσο- ήρεμη δύναμη που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει το μουσικό κοινό της underground instrumental hip hop, trip hop, electro-swing και nu jazz σκηνής.

Μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια, κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ με την υπογραφή του Oswald στην παραγωγή. Με κομμάτια όπως το Forever & Ever και το Swing Thing, οι Boogie Belgique απέκτησαν πολύ γρήγορα fans σε όλο τον κόσμο. Στη σκηνή η εμφάνιση τους εξελίχθηκε από ένα DJ set του Oswald με συνοδεία της τρομπέτας του Cedric Van Overstraeten, σε μια πλήρη μπάντα με την Emily Van Overstraeten στα φωνητικά, τον Aiko Devriendt στα πλήκτρα, τον Martijn Van Den Broek στα τύμπανα και τον Ambroos De Schepper στο σαξόφωνο.

Πού κλείνω εισιτήρια; BOOGIE BELGIQUE | Εισιτήρια online! | More.com


Η παράσταση που αξίζει τη δεύτερη χρονιά της: «Καλά εσύ, σκοτώθηκες νωρίς»

Πού: Σύγχρονο Θέατρο

Πότε: Δευτέρα & Τρίτη στις 19.15

Γιατί: Γιατί η σκηνοθέτιδα Σοφία Καραγιάννη, σέβεται εξαιρετικά το κείμενο του Χρόνη Μίσσιου το οποίο γράφτηκε για να ακουστεί αλλά και να διαβαστεί. Μία παράσταση βαριά σε σκέψη αλλά εξαιρετική σε ερμηνείες, δυναμικότητα, ελπίδα ότι το θέατρο -ευτυχώς- υπάρχει και είναι εδώ για να το χειροκροτήσουμε. Μία παράσταση 85 λεπτών που στην κορύφωσή της σε αφήνει με μια γλυκιά ανατριχίλα που μας υπενθυμίζει τη σημασία της ελευθερίας. Εκείνης που σου επιτρέπει να αναπνέεις, όποτε θέλεις εσύ κι όχι εκείνη. Τέσσερις άνθρωποι που εναλλάσσονται σε ένα τραπέζι που πραγματεύεται τη ζωή.

Πού κλείνω; ... καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς | Εισιτήρια online! | More.com


Ο Χρυσός Φοίνικας του «Ανατομία μίας πτώσης»

Στους κινηματογράφους της πόλης

Γιατί: Δεν υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που να έχω συναντήσει και να μη μου έχει πει: «Είδες το “Ανατομία μίας πτώσης”; Όχι; Να το δεις!». Η ταινία της Ζιστίν Τριέ έχει κάνει αίσθηση από την πρώτη της κιόλας προβολή στους κινηματογράφους με αποτέλεσμα για τους περισσότερους αν όχι για όλους τους κριτικούς κινηματογράφου να θεωρηθεί δίκαιη η επιβράβευσή της με Χρυσό Φοίνικα. Πρόκειται για την ιστορία μιας συγγραφέα που κατηγορείται για το θάνατο του συζύγου της και στο δικαστήριο παρακολουθούμε αποκαλύψεις από τη ζωή τους που μας καλούν να αποφασίσουμε την ενοχή ή την αθωότητά της.


Your -me- time: Στη Holistic Wellness Retreat at Lake Vouliagmeni για μία θεραπεία με σκηνικό από Μπαλί

Ποια: KORRES Greek Yoghurt Soft Touch (After-Sun Care)

Γιατί: Ας ξεκινήσουμε από το μέρος το οποίο σε μεταφέρει ώσπου να πεις Eat, pray, love σε κάποιον εξωτικό προορισμό, στον οποίο ταξιδεύεις εσύ και το σώμα σου. Σε ένα σημείο ανάμεσα στα δέντρα, τον επιβλητικό βράχο της λίμνης Βουλιαγμένης και την ίδια τη λίμνη που αφήνει την ενέργειά της να σε αγκαλιάσει τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά αν το επιθυμείς, υπάρχει ένας χώρος φτιαγμένος από μπαμπού με δύο κρεβάτια έτοιμα να ξαπλώσεις είτε μόν@ είτε με τ@ σύντροφ@ σου και να χαλαρώσεις υπό το άκουσμα των πουλιών και της χαλαρωτικής μουσικής. Η after sun θεραπεία με προϊόντα του KORRES που δεν βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη λιανική αγορά έρχεται για να ολοκληρώσει το σκηνικό της απόλυτης γαλήνης σε νου και σώμα, δίνοντας στο τελευταίο την ανάσα και την ενυδάτωση που χρειάζεται έπειτα από ένα καλοκαίρι πραγματικά ζεστό. Κουραστικό. Ατελείωτο.

Till, next time: Να ισορροπούμε μέσα στις πιο φαινομενικά αδιάφορες στιγμές μας.

Fear of God launches it's Loungewear Line

Fear of God launches it's Loungewear Line

«Σάντα Μόνικα» της Francesca Forquet

«Σάντα Μόνικα» της Francesca Forquet